images/fade/fade1.jpg

logo roborama 1

Vorig jaar een warme zomer, en nu een hete zomer en een warme herfst. De spelregels voor de Roborama zijn veranderd. Dit zorgt voor veel twijfels en voor het herprogrammeren van robots. Daarbij maakt het niet uit of je robot 1, 2 of zelfs alle 4 de opdrachten tot een goed eind kan brengen. Het goede nieuws is dat de scheidsrechter, geheel tegen zijn gewoonte in, dit jaar extra coulant met de regels om zal gaan. Zo wordt 2019 beschouwd als een overgangsjaar, waarbij zowel de oude, als de nieuwe spelregels gerespecteerd worden door de scheids.

Zaterdag 2 november 2019 vinden weer de Nederlandse Roborama wedstrijden plaats.

In deze aankondiging leest u nadere bijzonderheden over het wedstrijdprogramma en de demonstraties.

Datum, locatie en tijd:

Hooglanderveen, 2 november 2019 van 10.00 tot 16.00 uur.

Dorpshuis De Dissel, Disselplein 6, 3829 MD Hooglanderveen

Het wedstrijdprogramma:

– Roborama 

Zoals gebruikelijk staat de inmiddels klassieke Roborama met de 4 traditionele onderdelen “Heen en weer”, “T-tijd”, “Lijnvolgen” en “Blikken” op het programma. In het reglement van de Roborama staan een aantal bonus-oefeningen beschreven. Al deze bonus-oefeningen kunnen gedaan worden. Drie jaar geleden zijn we begonnen met de mogelijkheid om als deelnemer zelf de blikken te plaatsen (in plaats van de scheidsrechter). Het zelf plaatsen van de blikken leidt wel tot halvering van de bonuspunten. Ook dit jaar bieden we deze mogelijkheid van het zelf plaatsen van de blikken.

In Belgie is het afgelopen voorjaar voor het eerst met het nieuwe reglement gewerkt. En dat leidde tot af en toe verrassende resultaten. In Nederland werd voor de zomervakantie druk gesproken over aanpassing van het Roborama-reglement. Denk daarbij aan het aanscherpen van het autonoom zijn van de robot. Zo mag je robot bij de start niet al gericht staan op de te vinden stip. De vectorstart wordt hiertoe geïntroduceerd. Ook zouden sommige bonusoefeningen een extra strenge voorwaarde mee kunnen krijgen. Bij voorbeeld zouden de blikken dichter bij de rand kunnen staan dan nu is toegestaan.

Net zoals vorig jaar werken we met 2 deelnemersklassen, de beginners en de allrounders. Voor beide klassen is een eerste prijs beschikbaar. De eisen voor de allrounders zijn terug te vinden in het al jaren bestaande reglement dat ook terug te vinden is op de site: roborama reglement v2.8 . Beginners is een wellicht minder goed gekozen woord. Maar voor het gemak houden we deze term even vast. Een beginner is iedereen, die zich niet opgegeven heeft voor alle 4 de onderdelen. In principe zijn deelnemers aan Blikken allrounders, en robots die niet deelnemen aan blikken worden aangeduid als beginners… Tot slot hebben we ook dit jaar een jury prijs. Tim, Judith en ondergetekende wijzen daarvoor een robot aan die iets bijzonders gedaan heeft, heel veel pech had of anderszins een aanmoedigingsprijs verdient. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd! Op dit ogenblik valt nog niet te overzien of er veel Maqueen robots mee gaan doen. Als dat wel het geval is, en de beginnersprijs niet door een Maqueen robot in de wacht wordt gesleept, dan besteden we de juryprijs aan een Maqueen. Kortom; de juryprijs wordt een aanmoediging of een Maqueen prijs (wat eigenlijk ook een aanmoediging is). 

 

De Demonstraties:

 

Dit jaar zijn er geen demonstraties mini Sumo en doolhof. Mocht je toch een robot mee willen brengen die een demonstratie kan verzorgen (voor Sumo heb je er begrijpelijk minstens 2 voor nodig) meldt dat dan op het opgaveformulier. We kunnen dan alsnog kijken of we ruimte voor een demonstratie kunnen inruimen. Hetzelfde geldt voor de Lijnvolg race.

Opgeven:

 

Alles bij elkaar is het een stevig programma. Alleen al daarom is opgave vooraf belangrijk.

Voor de goede orde: deelname is gratis, elke menselijke deelnemer ontvangt mogelijk een aandenken en er is een bar waar wat eenvoudig voedsel en drinken te koop is. Opgeven kun je via het formulier op de site (Opgave formulier). Verzenden van het formulier lukt alleen als je alle verplichte velden ingevuld hebt! Allrounders geven bij de vraag naar de klasse in: Overall. In hetzelfde venster kun je aangeven of je een robot hebt met belangstelling voor mini Sumo of doolhof. Graag per deelnemende robot 1 formulier invullen. Voor bonusoefeningen die niet in het invulformulier benoemd worden graag de rubriek bijzonderheden gebruiken. We rekenen weer op een interessant en breed deelnemersveld.

Patrick De Wachter heeft de belangrijkste wijzigingen voor ons op een rijtje gezet:

  • De startvector
  • Bij Heen & Weer de lange rij blikjes met smalle doorgangen ipv 3 blikken
  • T-Tijd; de stip kan overal liggen en mag pas later gedetecteerd worden
  • T-tijd; extra smalle doorgang van 7,5 cm, naast die van 15 en 30 cm breder dan je robot
  • Blikken minimaal 5 cm van de wand
  • Bonustoekenning afhankelijk van hoeveel pogingen. Eerste poging geeft meer punten

Bert Ruben, hoofdscheidsrechter (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)