Actie banner

Roborama NL 2023

Deel dit artikel

,

geen foto beschikbaar

Verslag Roborama NL van 4 november 2023

Plaats van handeling was wederom Het Lamoen, de grote zaal van De Dissel (voormalig dorpshuis, nu zalencentrum/sportaccommodatie) te Hooglanderveen. De opkomst was prima. Zowel wat betreft deelnemende robots, gewone bezoekers (daarbij ook bezoekers, die we al een tijdje niet meer gezien hadden) en bezoekers van de livestream. Het is elk jaar weer de vraag welke klassen we gaan hanteren dan wel benoemen. Dit jaar is gekozen voor 3 klassen. Voor de Maqueenklasse geldt als voorwaarde dat het een MaQueen robot moet zijn met een micro:bit processor kaartje er in.

Het afgelopen voorjaar was er extra aandacht voor deze robot door een cursus micropython, gegeven door Karel en Joep. De tweede klasse betrof robots, die de basis Roborama oefeningen uitvoerden zonder enige bonus. Heel toepasselijk de basis klasse genoemd. Tot slot voor de die hards onder ons de all round klasse. De robots in deze klasse kunnen gebruik maken van alle in het reglement genoemde opties. De winnaar ontvangt een beker en eeuwige roem. Overigens duurt die roem waarschijnlijk ongeveer een jaar. Vanaf deze plaats zou ik alvast een schot voor de boeg kunnen doen voor de Roborama NL 2024. Dezelfde indeling als dit jaar, waarbij in elke klasse enthousiast gewerkt kan worden aan verbeteringen, zodat wellicht de opmerking “gisteren thuis deed hij het nog” wat minder vaak gehoord wordt. Maar dat zal wel een illusie blijken. Dat zien we volgend jaar wel.

De eigenlijke wedstrijd.

MaQueen

In de MaQueen klasse verschenen er 5 robots aan de start. Het betrof alle de MaQueen plus versie. Er werd op 3 onderdelen strijd geleverd. De uitvoering door alle robots valt te kenmerken als netjes. Bij Heen en Weer hadden we 2 winnaars ex aequo qua punten: QukeleQueen (Ewout Huttner) en Twister (Maarten Floor). Een diepgaande analyse leverde als resultaat op dat er eigenlijk nog een klein verschil was van 0.02 seconde, wat in de puntentelling niet terug te vinden was. Ook was dit het enige onderdeel waar de robot BAD (Bert Ruben) aan mee deed. Wie weet volgend jaar meer onderdelen? De andere 2 deelnemende robots waren Q2 (Ed Buzzi) en Ladybug (Edith van Putten). Verbeterpunten voor deze 2 robots zijn bij voorbeeld het stoppen na afloop van een rit. Op het onderdeel T-tijd was Twister de lijstaanvoerder, terwijl bij het Lijnvolgen QukeleQueen weer heer en meester was. Aan het onderdeel blikken nam geen van deze robots deel. Het zou wel kunnen als de robot de blikken kan signaleren en niet gelijk hoeft terug te brengen. In de eindscore vinden we de winnaar Qukelequeen en als goede tweede de Q2.  

Basis

In omvang de grootste klasse met 9 aangemelde robots. Een kleine domper werd veroorzaakt door de familie Vreugdenhil: W3 (Abraham) en Cyclop (Bram) vinden we in de uitslagenlijst niet terug. Volgend jaar beter! Bij deze klasse zie je dat de robot enthousiastelingen vaak beginnen met lijnvolgen, en daarna hun vaardigheden uitbreiden. Bij Heen en Weer zien we uiteindelijk maar 2 starters: de winnares Spaghetti Bolognese (Edith) en een zeer goede tweede, pico robot (Rien van Harmelen). Hetzelfde duo treffen we aan bij T-tijd. Hierbij lukte het alleen pico robot om heelhuids over de finish te geraken. Onbetwiste winnaar bij Lijnvolgen bleek pico robot. De oudgedienden M1-bit (met de Motorola MC14500 microprocessor aan boord) en de Intel C4004 (Beide van Abraham) deden het nog uitstekend! Kort daarop gevolgd door Stepperbot (Kees Kerling) en de TU Delft Lijnvolger (Ronald Lokker). Over deze laatste robot ontstond wat discussie of de robot nu analoog (door de aanwezigheid van diverse Op-Amps) of digitaal was. De hekkensluiter vandaag was de B-Bot (Abraham Vreugdenhil). Voor de wedstrijd opteerde Abraham al voor de laatste plaats, en met deze balancerende robot (bijzonder om in actie te zien) lukte dat maar net. Als we tenminste buiten beschouwing laten dat de Spaghetti Bolognese wel startte, maar tot 3 maal toe niet in de buurt van de eindstreep kwam. Het moge duidelijk zijn dat de terechte winnaar in de basis klasse de robot van Rien was: pico robot.

All Round

Ook in deze Standaard klasse zijn er bij aanvang een tweetal teleurstellingen te verwerken. De robopi (Rob van der Ouderaa) verscheen niet aan de start en RedBot (Joep Suijs) probeerde nog wel te starten, maar viel gewoon uit. Iets met communicatie of zo. Thuis deed de robot het nog. Gelukkig nog genoeg spektakel en verrassingen bij de overige 6 robots. De eerste drie onderdelen verliepen redelijk volgens verwachting. Uitzonderingen daarop waren JoLiMaWit (Aloys Verstraeten), die wat kuren vertoonde en geen score bij lijnvolgen had en de oudgediende geenidee (Niek van Uden), die zich prima geweerd had, maar niet mee ging doen aan het onderdeel “          Blikken”. Vermeldenswaard is nog dat bij het onderdeel “T-tijd” niemand de STIP heeft gevonden. Na de eerste 3 onderdelen ging Octopus (Coen Roos) op kop en met JoLiMaGroen (Aloys Verstraeten) als goede tweede. Het Koningsnummer Blikken bleek een waar slagveld. Slechts 2 robots voltooiden de oefening. De robot sixpack (Niek van Uden) vond 5 van de 6 blikken, maar retourneerde ze niet, en kwam uiteindelijk correct terug in vak A. Roborammaar had 3 pogingen nodig om uiteindelijk 3 blikken te vinden en rechtop terug te zetten in vak A. Goed voor de winnende score op dit onderdeel. Gezien de verrichtingen mag het dan ook niet meer dan logisch zijn dat sixpack op de tweede plaats eindigde en de beker naar Roborammaar ging! Al met al kunnen we terugzien op een verrassend toernooi.

Aanmoedigingsprijs

Zoals elk jaar mag de jury (lees de Roborama officials / medewerkers) aan een robot een extra prijs toekennen. Dat kan zijn ter aanmoediging, maar ook bij voorbeeld vanwege originele invallen van de maker. Dit jaar viel Spaghetti Bolognese de eer te beurt. Vanwege het gedrag tijdens Lijnvolgen waarbij de robot alle kanten op ging, behalve de goede. Proficiat, en we zien uit naar de verbeteringen komend jaar.

Klik hier om de score formulieren te downloaden

Rest mij om iedereen te bedankten die een steentje heeft bijgedragen aan deze mooie dag: toeschouwers, deelnemers, bestuursleden, Tim (opbouw en waarnemer) en Karel (tijdsregistratie en waarnemer).

Bert Ruben

© Kampen, 7 november 2023

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!robotica

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden