Toelichting bij de uitslagen Roborama NL 2016
Op 5 november 2016 is de Nederlandse versie van de Roborama wedstrijd weer gehouden in Hooglanderveen. Met een record aantal deelnemende robots.
Dit jaar hebben we ervoor gekozen om de mini_Sumo als demonstratie project te doen. Wel hebben we de uitslag meegenomen in de wedstrijdresultaten.
Daarnaast was er ook een presentatie doolhof, Maze solving.
Verder een nieuw onderdeel, Lijnvolgen op een aparte rondlopende baan. Gemeten wordt in feite een rondetijd.
En tot slot over de hele dag verspreid de onderdelen van de Roborama wedstrijden.
Van tevoren hebben we omschrijvingen opgesteld voor gevorderden (de allrounders genoemd) en de beginners. Die klassementen hebben we ook berekend uit de resultaten. Ze zijn op de website terug te vinden. Overall winnaar werd Jan Heijnen met de robot Discovery 1. In het beginners klassement zien we Rien van Harmelen (beginner?) de score aanvoeren met zijn robot Slalom. Bijzonder daarbij is dat door slechts deel te nemen aan 1 onderdeel je al winnaar kunt zijn in dit klassement. We hebben de trofee uitgereikt aan de in onze ogen beste beginner, Herman Tiggelaven met de DFRobot. Hoewel volgens de van te voren vastgestelde definitie van beginner en allrounder niet de formele winnaar, vonden we de beginnersprijs toch goed bij Herman passen. Uiteraard is er ook een prijs voor de best-scorende in het beginnersklassement, Rien. De prijs zal op de volgende Robotica bijeenkomst door de voorzitter uitgereikt worden. Alle prijswinnaars proficiat.
Ook het eindklassement van het Line-racen is opgemaakt. De winnaar daar is geworden: PrintBot II van Joep Suijs. Het parcours is nu nog eenvoudig, recht toe recht aan, waardoor vrijwel iedereen mee kan doen. De snelste (die niet uit de bocht vliegt) wint. Het ligt in de lijn der verwachtingen dat er handicaps in het parcours ingebouwd gaan worden. Welke, daar heeft de scheidsrechter nu nog geen idee van. Dat zal de toekomst leren. Leuk wordt en blijft het in ieder geval.
Bijzondere vermeldingen zijn er ook nog. De robot van Abraham draait niet op een microcontroller, maar op een antieke microprocessor (De Intel 4004) en heeft een programma van ruim minder dan 100 bytes. Let wel, gewone bytes. Alhoewel het ook nog nibbles zouden kunnen zijn, want volgens mij is de 4004 een 4-bitter…
Daarnaast wandelde Strandbeest van Aloys over het parcours. Niet de snelste, maar veruit de meest bijzondere. Tot slot eigenlijk een eervolle vermelding voor alle robots. Dankzij iedere deelnemende robot hebben we een kijkje kunnen nemen in de mogelijkheden en moeilijkheden die we tegenkomen bij het optimaliseren van robots voor de roborama. Daardoor is het een evenement geworden dat zowel in de breedte als in de diepte veel mooie dingen heeft gebracht. Iedereen dank daarvoor.
© Kampen, Bert Ruben